3 Ağustos 2009 Pazartesi

Yaşasın Sigarasız Hayat!




19 Temmuz 2009 nihayet geldi ve dumansız hava sahamız genişledi. Klasikleşen bir ifade olarak söylemeliyim ki halka açık yerlerde artık sigara içilemeyecek, ne de güzel olacak. Güleceksiniz belki ama, pasif içici tiryakilerinin sigarayı bırakması daha da kolaylaşacak. :) Dahası insanlar kendi keyifleri için ‘ciğerli’ insanları rahatsız edemeyecek. Onlar şimdi diyorlar ki rahatsız oluyorlarsa gitsinler; mantıklı geliyor mu size? İçen sensin, sen gitmiyorsun da içmeyene, mağdura, git diyorsun…

Bu konuda Barış Ünver gibi bende içenleri önce müsait bir dille uyaracağım. Baktım olmadı fotoğraf makinesiyle fotoğraflayıp; polise ihbarda bulunacağım. Ayrıca yine Barış Ünver bu konuda, çekilen fotoğrafların paylaşılacağı bir proje için hazırlık yapıyor. Bu proje hayata geçtiğinde fotoğrafları orada paylaşacağım.
Yeni yasayla birlikte nerelerde içilmeyecek?

* Kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekanlar, lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait binaların kapalı alanları.
* Kara, demir, deniz ve havayolu toplu taşıma araçları.
* Okulların, dershanelerin, kültür ve sosyal hizmet binalarının tüm alanları.
* Apartman merdivenleri veya asansörü gibi ortak kullanım alanları.


Bu yasayla birlikte

* Eskiden oluşturulmuş tüm sigara içme alanları kapatılacak.
* Yasağa uymayan şahıslara 69 TL para cezası uygulanacak.
* Yere izmarit atanlar 25 TL para cezası uygulanacak.
* Kanuna aykırı hareket eden işletme sorumluları 500 TL den 5.000 TL’ye kadar (müşteri ya da çalışan sayısına bağlı olarak) idari para cezası uygulanacak.

Hiç yorum yok: