27 Haziran 2009 Cumartesi

Facebook ve Google: İki devin savaşı kapıda!


Google korkuyor, Facebook saldırıyor: İki internet devini kavganın eşiğine getiren ne?

2007 sonbaharı Google'ın kurucularından Larry Page için iyi geçmedi. Kendisi Avrupa'daki Google ofislerini gezerken aklı ABD'deydi. Satın almayı düşündüğü bir şirket ile ilgili haber bekliyordu. Haber geldi ama umduğu gibi değildi. Almayı düşündüğü şirketin %1,6'lık hissesi Microsoft'a 240 milyon dolara satılmış ve Google'ın teklifi reddedilmişti. Facebook adlı bir şirket, Google'ın teklifini geri çevirmişti.

Sonrasında Facebook yetkilileri Google'ı sevmediklerini ve teklifini sadece değeri belirmek için kullandıklarını açıkladılar. O günden sonra Google ve Facebook hep karşı karşıya oldular. Google'ın Facebook'u bu kadar çok istemesinin sebebi tüm internet kullanıcılarının 5'te birinin hesabına sahip olmasının ötesinde, bu kullanıcıların internetin hiç bir yerinde yapmadıkları şekilde, kişisel bilgilerini Facebook'a vermek konusunda cömert olmalarıydı.

Google'ı rahatsız eden ne?

Geleceğin kişisel bilgiler üzerine kurulacağını bilen Google, her ne kadar hala Facebook'tan çok büyük olsa da, geçtiğimiz 10 yıl boyunca internetin tek hakimi olsa da, Facebook zarar ederken 4,2 milyar dolar kar etse de kullanıcıları hakkında Facebook'un bildiği kadar çok şeyi bilmediği için rahatsız.

Google'ın en büyük rahatsızlığı ise Facebook'un internet üzerinden aramayı değiştirmeye niyetlenmiş olması. Facebook'un yeni planı kullanıcıların arkadaşlarının sağladıkları bağlantılar ile aradıklarına erişebilmeleri. Ulaştığı kullanıcı sayısı ve elindeki bilgilerle bunu yapabilecek gücü de var. Şu anda Google rahat değil. Bir zamanlar satın almak istediği küçük şirket onun gelirlerine göz dikti. Bakalım bugünün iki devinin online reklam savaşının galibi kim olacak...


+27 Haziran 2009 Cumartesi, 12:54

CHIP Online

Hiç yorum yok: